Mit tartalmazhatnak majd a jövőbeni állami pályázatok?

Forrás: Házfórum

A Társasházi Háztartás szaklap (THT) és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) szeptemberi konferenciáján Kanyuk László, a Knauf Insulation Kft. képviselője azt vette sorba, hogy az idei Otthon Meleg Programból kiindulva milyen visszatérő pályázati előírásokra lehet számítani a jövőt illetően.

A szakember egyik legfontosabb megállapítása az volt, hogy az állam várhatóan továbbra is csak a komplex – tehát a nyílászárócseréből, hőszigetelésből, fűtéskorszerűsítésből és a megújuló energiák felhasználását elősegítő fejlesztésekből álló – beruházásokat fogja preferálni. Emellett visszatérő elem lehet még az 50 százalékos támogatási plafon, a minimálisan elvárt „C” kategóriás energiahatékonysági besorolás a munkálatok végeztével (jelenleg a magyar társasházak többsége „F” vagy „G” besorolású), valamint az is, hogy a megítélt támogatásokat a kilogrammban kifejezett szén-dioxid-megtakarításokhoz kötik (legutóbb 450-950 forint/kg-ban szabták meg az állami hozzájárulás nagyságát).

Kanyuk László hangsúlyozta azt is, hogy a pályázatkészítéskor elvégzett energiaaudit műszaki ajánlásaitól (hol, milyen anyagfajtát építsünk be) nem érdemes eltérni a kivitelezés során, mert könnyen előfordulhat, hogy nem tudjuk elérni a tervezett szén-dioxid-értéket és ezért elveszíthetjük a támogatás jelentő részét.

A cikk bővebben ITT olvasható!