Forrás: Kosdi Ügyvédi Iroda

 

Egyikünk sem szeretne jogi viták részese, peres eljárások alanya lenni. Ha azonban erre mégis sor kerül, természetes, hogy a legjobb szakembert szeretnénk magunk mellett tudni és a lehető legkisebb anyagi megterhelést elszenvedni. Ezeknek az eseteknek a megoldására hozták létre a biztosítótársaságok a jogvédelem-biztosítást.

A biztosítás lényege, hogy a biztosító viseli az esetleges jogi eljárások költségeit (pl. az ügyvédi munkadíjat, a peres költségeket, a szakértői díjat) és egyéb, a biztosított jogi érdekeinek védelméhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt, így például jogi tanácsadás, peren kívüli vagy peres képviselet, a biztosított képviselete polgári, büntető-, közigazgatási vagy más eljárás során, vagy vele szemben támasztott igények esetén.

A jogvédelem-biztosítás ma Magyarországon még nem egy elterjedt biztosítási forma, pedig például Németországban a háztartások több mint fele rendelkezik valamilyen szintű jogi védelemmel. A jogvédelemi biztosítások célcsoportjai elsősorban a családok és az autósok. A biztosítás – társaságtól függően – kiterjedhet a munkaviszonnyal, kártérítési igényekkel, ingatlanra vonatkozó szerződésekkel kapcsolatos jogvitákra.

Egyes biztosítók a vagyonbiztosítás mellé kínálnak a lakóközösségek számára is jogvédelmi biztosítást. Megoldható akár úgyis, hogy a közös költség minimális emelésével a társasház jogvédelem-biztosítást is köt, így például szükség esetén hatékonyan fel tud lépni az egyik lakóval szemben, vagy a biztosító állja a költségeket (és nem maga a lakóközösség), ha társasházzal szemben hatósági eljárás indul.

Magyarországon a legnagyobb jogvédelemmel foglalkozó társaság a német DAS Biztosító. A DAS kizárólag a biztosítási piacnak ezzel a szektorával foglalkozik, és fontos érv mellettük, hogy az eljárások során megelőlegezik a költségeket. Úgyszintén kínál jogvédelmi biztosításokat a Generali, az Allianz és most már az Uniqua Biztosító is.
Természetesen -mint minden biztosítás esetén- érdemes alaposan áttekinteni és összehasonlítani az egyes szerződési feltételeket, hogy elkerüljük Murphy-törvényét, miszerint mindenre van biztosításunk csak arra nem, ami megtörténik...

 

Kosdi Ügyvédi Iroda
dr. Kosdi Kornél ügyvéd, biztosítási szakjogász
www.karteritesijog.hu