Forrás:
NOL

A kormányzati rezsicsökkentés felújításoktól független, havi megtakarítást biztosít, viszont végleges megoldást csak az energiahatékonyságot javító beruházásokkal lehet elérni. A rezsicsökkentés üzenete, hogy az így megtakarított összeget a lakók ne feléljék, hanem önerőként felhalmozzák, s ez jelenthet fedezetet a későbbi beruházások finanszírozásához – mondta Czabarka Mihály, az NRG-Mentor Zrt. tanácsadó cég vezérigazgatója az Energiaklub sajtótájékoztatóján.

 

A magyar lakóházállomány harmada többlakásos épület, mégis alacsony az energetikai korszerűsítésre (például hőszigetelés vagy nyílászárócsere) irányuló hajlandóság, annak ellenére, hogy a megtakarítható energiamennyiség elérheti a 40-50 százalékot.

Az Energiahatékonysági Barométer szerint míg korábban a házak 36 százaléka – tehát a lakásállománnyal megegyező arányuk – korszerűsítette épületét, addig jelenleg a megkérdezettek már csak 28 százaléka tervezi ezt. A felújítási kedv csökkenését többek között lehet magyarázni a pénzhiánnyal, de a rezsicsökkentéssel is.

Az Energiaklub a magyarországi képviselője annak az EU-s konzorciumnak, amely Európa-szerte a lakások energiahatékonyabbá tételéért dolgozik. Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa szerint a szervezet segít a többlakásos épületeknek, hogy a felújítási munkálataikat elkezdhessék és ha szeretnék, végig kísérik a folyamatot. Ehhez az Energiaklub olyan szakmai cégek segítségét kéri, mint a Knauf Insulation Kft., a Mapei Kft., NRG-Mentor Zrt., Panel Doctor Kft. vagy a Fundamenta-Lakáskassza.

A felújítások mindössze negyedét előzi meg szakértői felmérés készítése, pedig egy többmilliós beruházás esetében nem érdemes a szakértőn spórolni – hívta fel a figyelmet Czabarka Mihály. Egy pályázatra szánt pénz nagyjából a kiírás utáni hét óra alatt kel el, ezért a tanácsadó cég vezérigazgatója szerint a lakóközösség jobban teszi, ha már előre felkészül a pályázatokra a hivatalos papírok és a tervek előkészítésével.

Az Európai Unió által támogatott, nemzetközi konzorciumban megvalósuló projekt 2016 júniusáig tart. A projekthez eddig három budapesti épület csatlakozott, van köztük panelépület és téglából épült társasház is. Egy negyedik többlakásos épület bevonásán még dolgoznak a projektpartnertek.